Varianty řešení vlhkosti - M. Pavlásek

11.03.2012 20:25

Vážení sousedi a sousedky,

Pokusím se nalézt způsob odstranění vlhkosti v suterénu. Doufám, že s pomocí vás všech a s pomocnou radou jiných dospějeme touto veřejnou diskusí k tomu nejlepšímu možnému řešení.

Nejprve Vám chci touto formou předložit dosavadní výsledky pátrání po možném řešení.

 

1. PŘIROZENÉ ODVĚTRÁVÁNÍ

Přirozeným odvětráváním – vytvořením průduchů ve dveřích na chodbách v suterénu, které jsem vloni provedl sice tzv. neodborně, ale levně (respektive zdarma a které se staly dle mého až hysterickým odporem), jsem chtěl zajistit ventilaci mezi všemi třemi vchody – jakmile by v kterémkoliv vchodě někdo otevřel dveře (a pokud by byly dostatečné ventilační otvory ve dveřích), docházelo by denně k přirozenému odvětrávání chodeb. Mohlo by se tak zlepšit zejména eroze – opadávání malby a omítky na schodišti v 1646 v suterénu, kdy se sokl natřel neprodyšnou barvou a v důsledku toho se malba a omítka odlupuje.

Přestože jsem musel dveře vyměnit, stále se domnívám, že by to bylo nejlevnější sice velmi částečné, ale jisté řešení.

Mirek Hollegcha navrhoval, aby si každý dal na okénka mříže, respektive aby byly všem zaplaceny. Osobně se domnívám, že by si mříže na okénka (aby mohla být okénka přes léto otevřená a sklepy větraly a vysoušely se) každý na sklep zaplatil sám. Pravdu má ale jistě v tom, že jinak lidi nedonutíme si mříže nechat do sklepů udělat. Dovolil bych si v tomto bodě navrhnout naše 1. malé „mikroreferendum“:

MŘÍŽE NA SKLEPNÍ OKÉNKA:

A. Zaplatit mříže na okénka do celého baráku (výhoda by mohla být v jednotnosti provedení) 

B. Nezaplatit nic (ať si každý nechá mříž udělat sám)

C. Zaplatit část – např.10 - 20%, aby to lidi motivovalo si mříže udělat, ale abychom opravdu fond oprav nerozfofrovali

D. Jiné

 

2. NÁVRH Karla Černého

Navrhuje odkopání baráku, položení ohebné trubky, jejíž jeden konec vyúsťuje těsně nad zemí, druhý konec je vyveden co nejvýše a obezděn nebo natřen ne černo. Princip: zajistí se přirozené odvětrávání základů. Trubka je zasypaná prodyšným materiálem viz 1-Karlův náčrtek. Má to odzkoušené nejen na svém baráku, poradili mu to praktici. Více Karel.

Pokud bychom odkopávali barák, tak bych to rozhodně použil (– můj názor), jako dodatečné opatření (po opravě vlastní izolace).

 

3. INJEKTÁŽE

Z jednoho letáku jsem kontaktoval zástupce:

Ve středu 7.12. v 15 hod. přijel p.Patrik Strnad 602 601 599 (www.atg-sro.cz, patrik.strnad@email.cz, tel.: 800 556 556)  prohlédnout a proměřit vlhkost ve sklepech (ZDARMA), posoudit stav a navrhnout nápravu (PŘEDBĚŽNÝ ODHAD NÁKLADŮ ZDARMA).
Na vizitce odborný znalec p.Strnad (602 601 599 nám ukázal měřicí přístroje na měření vlhkosti vzduchu, vlhkosti ve zdi a vlhkosti na povrchu

Výsledek měření je, že chodby, příčky na chodbě jsou poměrně suché. Vysoká vlhkost je na obvodových zdech - jak u Pavláska, Šrámka, Grmana, p.Dolejší je 100% vlhkost ve zdi, tzn. na 20cm je 15 litrů vody, což ovlivňuje až do 3m do výšky - nebo-li byty v přízemí jsou k nevytopení - musejí až o 3°C vytápět navíc (o 1°C je navýšení topení o 6%).

Po měření jsme probrali různé způsoby odstraňování vlhkosti od "podřezávání" přes "osmózu", "odvětrávání", "ventilaci - komínový efekt" - navrhovaný K.Černým, až k "injektážím"

Dle tohoto poradce je malér v pravoúhlém ohybu izolace na vnější zdi (měl být ohybem nebo po 45°). Při dosedání se izolace poškozuje.

Velmi zajímavé je - že voda nad izolací a z boku - může údajně tvořit pouze 10% !!!

Můžeme se rozhodnout zda-li chránit sklepy nebo jen přízemí - náklady jsou veliké

Princip údajně nejúčinnější injektáže spočívá v navrtání děr ve sklepech ve 20cm od podlahy ve dvou řadách a napuštění směsi, která vytěsní vodu a do několika dnů vytvrdne jako pryskyřice a vodu již dále nahoru nepustí.

Pokud bychom si to nechali dělat v zimě, dostali bychom slevu, pokud celý barák nebo větší část bude to za m2 zase cena jiná.

Samozřejmě na celém domě se nemůžeme domluvit, ale pokud se domluvím se sousedy ve sklepě, nechám si to udělat.
Výsledek by měl být znát za 1,5 roku.

Cenu za metr mi neřekl, aby mě nemusel křísit, mám mu poslat celkový počet metrů obvodu domu na což mi jakási firma ATG udělá cenu (cenu za m z něj chci vytáhnout s celkovou cenou)

Prospekty, protokoly o měření a další vcelku zajímavé věci jsem zapůjčil Radkovi Grmanovi. Určitě je možné prohlédnout.

PO několikáté urgenci na celý barák 125m (od cikána v předu okolo celého domu zase k Cikánkovi) je 125m nám sdělil cenu 1mil. Kč.

Tzn. pokud bychom provedli na zkoušku jen část (vzadu od sklepa K.Černého, Pavláska, Blabolila, Zerzánkové Hollegchy, Všetečky, Dolejší, asi až za rok ke Krenkovi – mohla by to být tak 1/3 t.j nějakých 330.000,-Kč

 

4. INJEKTÁŽE ….........

k vysušování zdiva chemickou cestou nabízíme dvě technologie:
- tradiční beztlakou injektáží přípravkem MEM Suchá zeď (tekutina), která se
 aplikuje šikmo provedenými vrty do 2/3 hloubky zdiva prostřednictvím
 injektážních trychtýřů. 
 
- injektáží gelem pouze do ložné spáry zdiva (vodorovně). Přípravek se
 aplikuje připravenými otvory do hloubky tloušťka zdiva (minus 15 mm).

Pokud budete aplikovat v celkovém obvodě 125 m. Tak je potřeba 41 sad balení Mem Suchá zeď. (a1.020,-)

Roman Stodola, obchodně technický poradce , ANVI TRADE s.r.o.
Bečovská 1273/1, 104 00 Praha 10 – Uhříněves, tel. 271 096 619, mob. 725 182 003 , fax. 241 482 127
email: stodola.roman@anvitrade.cz <mailto:janouskova.dita@anvitrade.cz
 

 

5. VYSOUŠENÍ ZDIVA ELEKTŘINOU  viz www.drypol.co.cz  (už od pohledu se mi to nezdá, a kdo by platil elektřinu …. ??)

 

6. PĚNOVÁ IZOLACE

děkujeme Vám za Vaši objednávku k vypracování cenové nabídky. Počítejte s tím, že po nastříkání je potřeba pěnu natřít gumoasfaltem proti tlakové vodě, aby hydroizolace byla důkladná.

    Jsme dovozci a distributoři izolačních pěnových materiálů pro evropské trhy od významného chemického koncernu Lapolla z USA. Stříkané izolace má již 30letou tradici. Unikátní izolační pěna Foam Lok je vyráběná v USA a Kanadě. Co se týká evropského trhu, Honter Company je jediná firma, která aplikuje a distribujuje originální pěnu s otevřenou strukturou buněk. Spotřebiteli je velice oblíbená  díky jejím výborným vlastnostem a technickým parametrům a skutečné úspoře energie, která se může pohybovat o 40% a výše na vytápění či klimatizování objektu. Jak v létě  tak v zimě pocítíte kvalitu námi dodávaných izolačních projektů.

 Výborné technické parametry stříkané a vstřikované izolační pěny Foam Lok FL500 zabraňují průniku vzduchu oproti ostatním běžně používaným izolacím jako je minerální vata nebo foukaná celulóza. Bezespárá izolační vrstva a vynikající difúzní vlastnosti zabraňují vzniku plísní.  Foam Lok FL 500 je aplikována na vodní bázi a tedy šetrná k životnímu prostředí a hlavně k Vašemu zdraví.

 https://www.honter.eu/ke-stazeni/video-ukazky

 Stříkanou izolační pěnu  Foam Lok FL2000 lze využít k zabránění průniku vlhkosti do izolovaného objektu. Výhodou FL 2000 je celistvost, pružnost, přilnavost k podkladu a neměnné vlastnosti.


Střešní systém  Foam Lok FL 2800 má vynikající hydroizolační vlastnosti, které zabraňují průniku vody do izolovaného objektu s perfektní celistvostí, která je chráněna UV akrylátovým nebo silikonovým nátěremThermoflex.

 

Pro správný výběr kvalitní izolace je důležité z čeho a jak jsou vyráběny, jaké mají technické parametry a samozřejmě i cena. Existuji i náhražky pěn, které vypadají stejně, ale po čase se chovají jinak, tím pádem kvalita není zaručena. Je důležité, aby pěny splňovaly stavební normy a měly veškeré stavební certifikáty a zároveň historii ve stavebnictví. Proto věnujte čas správné volbě a vyžádejte si veškeré nezbytné certifikáty. Na trhu je mnoho neseriózních firem, které aplikuji nekvalitní pěny.

Vážený pane Pavlásku,  jste pro nás velice důležitý zákazník  a ujišťujeme Vás,  že máme zájem se s Vámi domluvit a vyjít Vašim požadavkům vstříc.

S plnou důvěrou se na nás můžete obrátit. Děkuji Vám za zpětnou odpověd.

Zastavte se a zamyslete se, zda chcete teď jen izolovat nebo zaizolovat a ušetřit peníze do budoucna“

S pozdravem a úctou, 
HONTER Company, Broněk Kobza,
Technický manager

  HONTER Company s.r.o., Kubánské nám. 1391/11  |  Praha10, 100 00  |  Czech Republic

Tel.: +420 773 581 581  |  E-mail: bronek.kobza@honter.cz, www.honter.cz

Viz 2-leták   a  

Viz 3-nabídka  (nabídka je pouze na izolaci, bez odkopání a omylem došlo k záměně bylo počítáno 125m2 namísto 125m x 1,6m = 200m2 – což by bylo na celý barák,

To ale provádět nebudeme.

Z nabídky si můžeme spočítat přibližnou cenu za metr čtvereční, což je přibližně 64.000 / 125 = 512 Kč /m2

Pokud by se jednalo o cca 1/3 obvodu (= 200/3= cca 70m2), byla by cena pěnové izolace 512 x 70 = 35.840,-Kč

 

7. PODŘEZÁVÁNÍ =  blbost

 

8. PAVEL MIKŠÍK – vysoušení zdiva a sanace Kolín – Izolace proti vlhkosti zdiva formou infúzní clony. (přijede systém předvést 14.3. v 16.30 na barák)

 

Můj předběžný závěr

Preferoval bych zatím bod 1, 2 a 6. Nejsou tam ale náklady na odkopání zeminy.

 

 

Firmy provádějící zemní práce:

Zemní práce nabízí Jaroslav Roušar  www.zemni-prace.caslav.cz  774 858 057  za 400-500,-Kč /hod.

Tes Čáslav  TES, spol. s r.o., Vrchovská 1354, Čáslav, Tel 327 313 711 E-mail info@tes-caslav.cz

Koňak Čáslav  723 770 846 (kopáči)             rýhy pro kabely ve volném terénu za 50Kč/m

 

Ke stažení:

1. Karlův náčrtek - zde

2. Leták - zde

3. Nabídka - zde