Sluneční kolektory

28.03.2012 09:28

Panely na odvětrávání sklepů teplým vzduchem ze slunečních kolektorů

Na doporučení od Mikšíka jsem se zajímal o kolektory. Byl zde zástupce firmy p.Zeman:

Kolektory např. o rozměru 2m x 0,7m by bylo možno umístit nad sklepní okénka sklepů „vystrčených ven“.

Z kolektoru tohoto rozměru by bylo možno odvětrávat i max. dva sousední sklepy za podmínky stejné délky potrubí nebo větrací trubky. Vedení by mělo být pozvolné (s max.jedním ohybem 45°).

V případě odvětrávání dvou sousedních sklepů by nemusel být regulátor, takže cena by měla být cca 25.590,-Kč na jeden panel. + cena montáže 2.375,-Kč (bez eventuálních trubek do sousedních sklepů)

Nechaly by se instalovat čtyři panely (jednoduše – na ostatní sklepy by umístění bylo problematičtější). Domnívám se, že by to mohlo být relativně nejlevnější řešení. Zejména přes léto by se sklepy tímto způsobem odvětrávaly a zároveň vyhřívaly (při zavřených okénkách), takže  konečný efekt snížení vlhkosti a zatuchlosti sklepů by se tak dal z podstatné části vyřešit. Bylo by sice vhodné mít k tomuto ventilační průduchy ve dveřích do chodby v suterénu … (pardon – nevhodná poznámka)

Na sluneční panely není potřeba stavební povolení (ty mají vyjímku) i když poměrně velice naruší vzhled domu, ale zazadu by to nemuselo nikomu vadit (kromě asi tradičních osob).

Proti krádeži je to možné zajistit, vydrží to i ránu míčem...  více na www.solarventi.cz

 

Zaujaly mě také solární panely na ohřev vody, ale program zelená úsporám už skončil, takže kolektor na střechu a se zásobníkem 100 litrů do koupelny by vyšel na 40.000,- Kč.

Ještě hříšná myšlenka – když máme vodu u baráku – prý tam byla studna – což takhle vyřídit si studnu, napojit čerpadlo a udělat rozvod užitkové vody … , voda by se mohla stahovat do studny, odkud bychom ji čerpali a snižovali její hladinu …  (náklady v RD se údajně vrátí do 6-ti let) … (??)