K vlhkosti - 14.3.2012 - p. Mikšík

16.03.2012 09:19

14.3.2012 byl na prohlídce domu p.Mikšík z Kolína. Proměřoval sklepní chodbu – je suchá, venkovní zeď u mě ve sklepě má 6%, dále venkovní zeď pod p.Dolejší – u kuchyně 8%, zeď u Ládi Všetečky 7%, u Černého 6%.

Vlhkost do 5% je prý u podsklepených domů běžná! Přístroje, který nabízí do vlhkých domů by na náš barák musely být 3 v celkové hodnotě asi 70.000,-Kč, ale dle jeho měření a jeho názoru je to zbytečné. Vlhkost prý není taková.

Zdi ve sklepech nesou známky dřívější vlhkosti, jsou nasáklé solí, která naopak vlhkost váže, takže by doporučil provést sanační omítky.

Izolace provedená lepenkou IPA má údajně životnost cca 30 let. Když ale několikrát docházelo k vytopení objektu (dříve přívalovým deštěm, nedávno prasklým vodovodním přívodem, může docházet k poškozování izolace rozpouštěním vápna ve zdi a tím narušování izolace – izolace dříve stárne.

Závěr je, že by zatím doporučoval „vydržet“ a prozatím s tím nic nedělat !!!  Pochválil jsem ho za solidní přístup, že nám za každou cenu nevnucuje své služby, ale jsem z toho jelen.

Jinak nám doporučil nějaký „Solarventi“ pro prohřívání sklepů v létě: na barák se umístí solární panel na ohřev vody, k tomu je připojený ventilátor, který je poháněn teplem z panelu a trubky jsou zavedeny do sklepa. Tím se má ohřívat a vysoušet sklep. Výrobek stojí cca 20.000,-Kč, ale po domácku se to prý dá udělat za 6.000,-Kč. Na své chalupě si to teď dělá. (Našel jsem webové stránky a je to docela zajímavé. Poslal jsem tam několik dotazů a čekám na odpovědi).

Probrali jsme i kdysi provedenou drenáž, že si ji udělal také tak, ale později zjistil, že se má jeden konec ponechat vystrčený ven, aby nasával vzduch a druhý do kanalizace přes jímku nebo sifon. Takhle se dostává z kanalizace čpavek a jiné pachy, které mohou narušovat izolaci.

Pavlásek